excessive noise with Amplitube 5

AmpliTube 5, AmpliTube Custom Shop, AmpliTube Joe Satriani, AmpliTube Brian May, MESA/Boogie®,Orange™, Fender™, Hendrix™, Metal, AmpliTube SVX, and more for Mac/PC

excessive noise with Amplitube 5

Postby tokenboomer » Fri Jan 14, 2022 6:35 pm

Hi. I haven't used Ampilitube 5 much because I primarily use keys but when plug my guitar into Amplitube 5 and use a higher gain setting, I get an unacceptably high level of noise. So, before anyone asks, my software is authorized so this is not the white noise that the demo version generates. I also have a high-end interface (Apogee Duet 2 usb) and my guitar is equipped with Lace noiseless pickups. I'm using Logic Pro 10.7.2. As soon as I load the Amplitube 5 plugin, it starts generating noise that is very audible and clearly visible in in the channel strip setting. I've tried experimenting with the amplitube noise gate and it does intermittently eliminate some of the noise when I'm not playing. It cuts in and out. But as soon as I start playing, the noise is back with a vengeance. It's totally unusable. It's like standing right in front of a high gain amp with very noisy single coil pickups. The effect is the same whether I listen on my monitors or using headphones. Clean settings are much better. When I was using Amplitube 4, I could engage an effective noise filter from the main GUI, but I don't see that in Amplitube 5. Please help.
tokenboomer
 
Posts: 48
Joined: Sun Mar 20, 2011 2:57 pm

Re: excessive noise with Amplitube 5

Postby squeezenor » Sat Jan 15, 2022 12:09 am

the plain old generic noise gate pedal is the noise gate that once lived in the lower portion of the gui back in the a4 days, if i'm not mistaken. that said, i never liked that one too much. my recommendation is (if you a have it, of course) the brian may star gate, which is a handy dandy one knob affair that makes things much easier.

but my very favorite solution is to use something outside of amplitube. noise gates are fine if you need to kill sounds between pauses, but if you need to trim out noise that's in the signal which is distracting while you're playing you need something stronger or more specialized. i use izotope's voice denoise for this sort of thing (rx7 version). this handles most of the noise and doesn't add much latency and lets me use a much lower noise gate setting if i still need one, so things aren't all choppy.
squeezenor
 
Posts: 16
Joined: Mon Oct 12, 2020 7:34 pm

Re: excessive noise with Amplitube 5

Postby tokenboomer » Sat Jan 15, 2022 5:05 am

Thanks. I figured it out, at least on one patch.
tokenboomer
 
Posts: 48
Joined: Sun Mar 20, 2011 2:57 pm


Return to AmpliTube Guitar Amp & FX modeling