Sampletank 3 after OS re install

Hammond B-3X, Syntronik, SampleTank, Miroslav Philharmonik, Sonik Synth, SampleMoog, SampleTron, Xpansion Tank series and all Powered by SampleTank instruments and sounds for Mac/PC

Sampletank 3 after OS re install

Postby Pauly.6.String » Thu Aug 06, 2020 3:49 pm

Hello. I had Sampletank 3 working after I updated to macOS Catalina. I just re installed the OS to find its not compatible. Cant install it but is there a way to restore it from a Time Machine backup?

I dragged it into the Applications folder and on launch it gives a registry error. Authorized it and still no luck.

Am I completely out of luck here? Just spent $10 to re download all the sounds as well.

thanks
Pauly.6.String
 
Posts: 5
Joined: Mon Jan 25, 2016 10:31 pm

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby garfy » Fri Aug 07, 2020 3:47 pm

Hi Pauly.6.String and welcome to the forums.

Pauly.6.String wrote:Hello. I had Sampletank 3 working after I updated to macOS Catalina. I just re installed the OS to find its not compatible. Cant install it but is there a way to restore it from a Time Machine backup?


This is sometimes an issue when reinstalling an OS on a Mac. As ST3 was already in place, the OS update (I guess "over the top") just disregarded the apps already installed. When it comes to a clean install, the OS might not like an older installer and not work - as you've seen. Catalina in particular no longer runs 32-bit apps, which I suspect the installer might have been.

I don't think a TM backup will help in this instance either, possibly only a clone using something like SuperDuper or CCC would do what you want. However.....

Do the sound content installers for ST3 work? Is it just the main application that won't install/work?

If that is the case, you can use the free version of SampleTank 4 Custom Shop that is in your User Area to use your old ST3 sounds. Install the ST3 sound content, then install ST4CS and in Settings>Sound Content add a new pathway to where the ST3 content is and it will be added to ST4 sound library.

If the ST3 content won't install, it might be an idea to open a ticket with Official Support as they may have specific guidance on how to do this https://www.ikmultimedia.com/contact-support/sw/

Hope that helps. Let us know how you get on.
System Specs: 2012 Mac Mini 2.6 i7 & 2015 MBP 2.2 i7, 16GB RAM
macOS10.14.6 Logic 10.5 Reason 8.3
Various IK, NI, Waves, Softube, Eventide, XLN software
Focusrite 18i20 x 2, Novation ReMote 25SL
garfy
Moderator
 
Posts: 1273
Joined: Thu Oct 20, 2011 6:09 pm
Location: Comfy chair, UK

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby Pauly.6.String » Fri Aug 07, 2020 4:25 pm

garfy, thanks. I’ll try your suggestion re ST4CS and the existing sounds.
Pauly.6.String
 
Posts: 5
Joined: Mon Jan 25, 2016 10:31 pm

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby Pauly.6.String » Fri Aug 07, 2020 6:10 pm

That worked!! thanks so much. All sounds installed
Pauly.6.String
 
Posts: 5
Joined: Mon Jan 25, 2016 10:31 pm

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby garfy » Sat Aug 08, 2020 9:33 am

Pauly.6.String wrote:That worked!! thanks so much. All sounds installed


Waahooo!

And all working as hoped for/expected in ST4?
System Specs: 2012 Mac Mini 2.6 i7 & 2015 MBP 2.2 i7, 16GB RAM
macOS10.14.6 Logic 10.5 Reason 8.3
Various IK, NI, Waves, Softube, Eventide, XLN software
Focusrite 18i20 x 2, Novation ReMote 25SL
garfy
Moderator
 
Posts: 1273
Joined: Thu Oct 20, 2011 6:09 pm
Location: Comfy chair, UK

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby Pauly.6.String » Sat Aug 08, 2020 3:43 pm

garfy wrote:
Pauly.6.String wrote:That worked!! thanks so much. All sounds installed


Waahooo!

And all working as hoped for/expected in ST4?


Haven’t gotten deep into the new interface but all sounds load and play and sound good.

Thanks again

One challenge is any project that used ST3 I’ll have to replace the plug in with ST4 and I didn’t take any notes.
Pauly.6.String
 
Posts: 5
Joined: Mon Jan 25, 2016 10:31 pm

Re: Sampletank 3 after OS re install

Postby garfy » Sat Aug 08, 2020 3:49 pm

Pauly.6.String wrote:Haven’t gotten deep into the new interface but all sounds load and play and sound good


Great, glad to hear it.

Pauly.6.String wrote:One challenge is any project that used ST3 I’ll have to replace the plug in with ST4 and I didn’t take any notes.


Ahhhh, hmmm, yeah. That is the main downfall of this plan isn't it. And unfortunately I don't have a solution for that one I'm afraid.
System Specs: 2012 Mac Mini 2.6 i7 & 2015 MBP 2.2 i7, 16GB RAM
macOS10.14.6 Logic 10.5 Reason 8.3
Various IK, NI, Waves, Softube, Eventide, XLN software
Focusrite 18i20 x 2, Novation ReMote 25SL
garfy
Moderator
 
Posts: 1273
Joined: Thu Oct 20, 2011 6:09 pm
Location: Comfy chair, UK


Return to Virtual Instruments: SampleTank, Hammond B-3X, More