SampleTank 4 [and 4.0.8] Now Available!

Hammond B-3X, Syntronik, SampleTank, Miroslav Philharmonik, Sonik Synth, SampleMoog, SampleTron, Xpansion Tank series and all Powered by SampleTank instruments and sounds for Mac/PC

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby zzz00m » Fri Mar 22, 2019 11:59 pm

I just opened a support ticket. The new update hasn't resolved my crashes when loading large presets.

I updated with the latest, then tested the standalone ST4 MAX, which proceeded to crash immediately when I loaded a large piano, then switched to a large guitar sound.

I was also able to reproduce this as a VST3 plugin in Studio One 4. But I figure the standalone crashes are more relevant, since that eliminates any VST host conflicts.

Running Windows 10 Pro x64.
zzz00m
 
Posts: 45
Joined: Wed Aug 24, 2016 6:23 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby Peter_IK » Sat Mar 23, 2019 12:05 am

zzz00m wrote:I just opened a support ticket. The new update hasn't resolved my crashes when loading large presets.

I updated with the latest, then tested the standalone ST4 MAX, which proceeded to crash immediately when I loaded a large piano, then switched to a large guitar sound.

I was also able to reproduce this as a VST3 plugin in Studio One 4. But I figure the standalone crashes are more relevant, since that eliminates any VST host conflicts.

Running Windows 10 Pro x64.

In the mean time have you tried different settings in the new streaming settings section?

Though I also believe that it may be the switching between presets as I've seen that as a commonality between the ost-4.0.3 crash reports.
IK Multimedia. Musicians First.
YouTube - Facebook - Twitter
Need help? Our support team will be happy to help and can be reached at this link.
User avatar
Peter_IK
Kingpin
 
Posts: 13755
Joined: Thu Nov 18, 2010 3:40 pm
Location: Everywhere

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby zzz00m » Sat Mar 23, 2019 12:22 am

Peter_IK wrote:
zzz00m wrote:In the mean time have you tried different settings in the new streaming settings section?

Though I also believe that it may be the switching between presets as I've seen that as a commonality between the ost-4.0.3 crash reports.


My streaming settings are both at the default "Medium" settings. My samples are located on an internal SATA 7200rpm HDD.

My OS, applications, and plugins are all on my system drive which is SSD. I have 8GB DDR3 RAM running at 1600MHz, dual channel. I am using a FireWire audio interface running with ASIO currently at 44.1KHz, with a 512 sample buffer. My system is tuned for audio, and passes the LatencyMon test for real-time audio. ST4 is the only audio application that is not cooperating with me at the moment.

I had observed the commonality of the other reports of crashes when switching presets, so I was hopeful that this update would resolve that.
zzz00m
 
Posts: 45
Joined: Wed Aug 24, 2016 6:23 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby wilnwil » Sat Mar 23, 2019 12:34 am

new v4.0.3 has fixed a bunch of things for me - yeah!

but ... the .st3m are not all working solid in ST4

Issue 1)
I have a .st3m I created with Syntronik in Syntronik and it sounds different and better in Syntronik - not that nice in v4.0.3 (something missing)
(updated post)
--- if I actually pick/reload each instrument as was in ST4 for this .st3m then this new multi is fine
--- another .st3m had 2 layered organ instruments - in ST4 they were a 1/2 step off in tuning --- a reload of both fixed it
... so something not quite right in pulling in these .st3m's into ST4

Issue 2)
none of the older and awesome still ST2 presets load fully
- ex. Bass & Guitar - "Atmo Stick" shows it is loading, but no instruments show up ... but the effects did change ... so a partial load!
wilnwil
 
Posts: 3
Joined: Sat Sep 24, 2011 4:58 am

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby dlgebert » Sat Mar 23, 2019 5:21 am

andrewfa wrote:Library Update 1.3 wouldn't download on Safari. I had to use Chrome.


I was not able to download the Sound Content Update 1.3 using Safari either. No matter how many files I choose using the new download UI, it prints downloading, but nothing happens. The software update downloaded ok.

In the meantime, I downloaded it using my Android tablet using Chrome and uploaded the file to Google Drive, and then downloaded to my iMac using Google Drive.

I also tried downloading one of my MP2 files and one of my Syntronik Deluxe files and those would not download either. :(

Thanks- Dave
Check out my YouTube channel that features music and videos created by myself. My current album features Syntronik synths, guitars and MODO bass thru Amplitube amps, effects & T-RackS.

https://www.youtube.com/channel/UCdu7S84EBIfXctQdqxOuAtA
dlgebert
 
Posts: 115
Joined: Sun Dec 01, 2013 11:51 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby andrewfa » Sat Mar 23, 2019 5:49 am

dlgebert wrote:
andrewfa wrote:Library Update 1.3 wouldn't download on Safari. I had to use Chrome.


I was not able to download the Sound Content Update 1.3 using Safari either. No matter how many files I choose using the new download UI, it prints downloading, but nothing happens. The software update downloaded ok.

In the meantime, I downloaded it using my Android tablet using Chrome and uploaded the file to Google Drive, and then downloaded to my iMac using Google Drive.

I also tried downloading one of my MP2 files and one of my Syntronik Deluxe files and those would not download either. :(

Thanks- Dave


Odd that they don’t test these things on the stock Mac browser.
andrewfa
 
Posts: 14
Joined: Sun Jun 22, 2014 5:21 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby dlgebert » Sat Mar 23, 2019 6:04 am

andrewfa wrote:
dlgebert wrote:
andrewfa wrote:Library Update 1.3 wouldn't download on Safari. I had to use Chrome.


I was not able to download the Sound Content Update 1.3 using Safari either. No matter how many files I choose using the new download UI, it prints downloading, but nothing happens. The software update downloaded ok.

In the meantime, I downloaded it using my Android tablet using Chrome and uploaded the file to Google Drive, and then downloaded to my iMac using Google Drive.

I also tried downloading one of my MP2 files and one of my Syntronik Deluxe files and those would not download either. :(

Thanks- Dave


Odd that they don’t test these things on the stock Mac browser.


I refuse to install Chrome on my iMac...
Check out my YouTube channel that features music and videos created by myself. My current album features Syntronik synths, guitars and MODO bass thru Amplitube amps, effects & T-RackS.

https://www.youtube.com/channel/UCdu7S84EBIfXctQdqxOuAtA
dlgebert
 
Posts: 115
Joined: Sun Dec 01, 2013 11:51 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby Peter_IK » Sat Mar 23, 2019 2:37 pm

andrewfa wrote:
dlgebert wrote:
andrewfa wrote:Library Update 1.3 wouldn't download on Safari. I had to use Chrome.


I was not able to download the Sound Content Update 1.3 using Safari either. No matter how many files I choose using the new download UI, it prints downloading, but nothing happens. The software update downloaded ok.

In the meantime, I downloaded it using my Android tablet using Chrome and uploaded the file to Google Drive, and then downloaded to my iMac using Google Drive.

I also tried downloading one of my MP2 files and one of my Syntronik Deluxe files and those would not download either. :(

Thanks- Dave


Odd that they don’t test these things on the stock Mac browser.

That’s an assumption. The testing team and devs do use Safari as part of their testing. Sorry it isn’t working for some. I will relay your issue to the team so they can see what’s going on.

Also note that you should make sure your cache and cookies have been cleared or your browser may not work properly due to cached information about the previous download UO/system being stored locally.
IK Multimedia. Musicians First.
YouTube - Facebook - Twitter
Need help? Our support team will be happy to help and can be reached at this link.
User avatar
Peter_IK
Kingpin
 
Posts: 13755
Joined: Thu Nov 18, 2010 3:40 pm
Location: Everywhere

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby Peter_IK » Sat Mar 23, 2019 2:42 pm

wilnwil wrote:new v4.0.3 has fixed a bunch of things for me - yeah!

but ... the .st3m are not all working solid in ST4

Issue 1)
I have a .st3m I created with Syntronik in Syntronik and it sounds different and better in Syntronik - not that nice in v4.0.3 (something missing)
(updated post)
--- if I actually pick/reload each instrument as was in ST4 for this .st3m then this new multi is fine
--- another .st3m had 2 layered organ instruments - in ST4 they were a 1/2 step off in tuning --- a reload of both fixed it
... so something not quite right in pulling in these .st3m's into ST4

Issue 2)

none of the older and awesome still ST2 presets load fully
- ex. Bass & Guitar - "Atmo Stick" shows it is loading, but no instruments show up ... but the effects did change ... so a partial load!

Please report these to IK Support (or update an existing ticket if you have one). They will assist you with any issues you are having directly.
IK Multimedia. Musicians First.
YouTube - Facebook - Twitter
Need help? Our support team will be happy to help and can be reached at this link.
User avatar
Peter_IK
Kingpin
 
Posts: 13755
Joined: Thu Nov 18, 2010 3:40 pm
Location: Everywhere

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby dlgebert » Sat Mar 23, 2019 4:30 pm

Peter_IK wrote:Also note that you should make sure your cache and cookies have been cleared or your browser may not work properly due to cached information about the previous download UO/system being stored locally.


Peter,

I clear my Safari cache and history every time before I close the Safari application. I also shutdown my iMac when I'm done using it. I have my tablet for quick searches, e-mail, etc. I use my iMac for music production and game development only.

I tried changing a few Safari settings, like turning off the pop-up blocker for this site, and some other security related stuff, and made sure JavaScript was enabled, etc., but those didn't make a difference.

Thanks for relaying this to the dev team.

Dave
Check out my YouTube channel that features music and videos created by myself. My current album features Syntronik synths, guitars and MODO bass thru Amplitube amps, effects & T-RackS.

https://www.youtube.com/channel/UCdu7S84EBIfXctQdqxOuAtA
dlgebert
 
Posts: 115
Joined: Sun Dec 01, 2013 11:51 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby alanwayne » Sun Mar 24, 2019 2:32 am

While the new updates fixed the issue regarding being able to load sounds from ST3 created Multis,that contained imported instruments, there still appears to be an issue that I've identified.

The LFO, ENV1, ENV2, and FIlter sections do not import properly from the previous Multi. One example is a Multi that contained the imported instrument PWM FAST CH PAD J-60. The proper Filter in the Multi is "R Type". However, when the Multi loaded it changed it to "Classic". I noticed this with several Instruments and it appears to happen in the LFO, ENV1, ENV2 and Filter sections. The proper settings are not being loaded with the Multi.

This can be corrected by loading each Instrument again and then saving the Multi in ST4. However, to do this for every Multi you have created in ST3 can be tedious.

So it would be great if there was a fix to these sections so it converts properly in ST4 when you load a ST3 created Multi. Please help us address this issue and I believe ST4 will be perfect for my needs!
alanwayne
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 14, 2016 6:44 am

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby wilnwil » Sun Mar 24, 2019 6:09 am

alanwayne wrote:While the new updates fixed the issue regarding being able to load sounds from ST3 created Multis,that contained imported instruments, there still appears to be an issue that I've identified.

The LFO, ENV1, ENV2, and FIlter sections do not import properly from the previous Multi. One example is a Multi that contained the imported instrument PWM FAST CH PAD J-60. The proper Filter in the Multi is "R Type". However, when the Multi loaded it changed it to "Classic". I noticed this with several Instruments and it appears to happen in the LFO, ENV1, ENV2 and Filter sections. The proper settings are not being loaded with the Multi.

This can be corrected by loading each Instrument again and then saving the Multi in ST4. However, to do this for every Multi you have created in ST3 can be tedious.

So it would be great if there was a fix to these sections so it converts properly in ST4 when you load a ST3 created Multi. Please help us address this issue and I believe ST4 will be perfect for my needs!


Exactly alanwayne ! same as I mentioned a few posts prior ... this is not a specific to either of us issue I believe. The use of a ST3multi in ST4 is not quite converting right!
wilnwil
 
Posts: 3
Joined: Sat Sep 24, 2011 4:58 am

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby peterle » Sun Mar 24, 2019 11:28 am

On the topic of wrongly loaded multisounds!


I noticed the misconduct when loading the Syntronik Multis.

The midi channels of the individual parts are not all set to 1, but to 1,2,3 ...!

The arpeggios information (ARP) from the Folder Grooves and Split Grooves are not properly loaded and activated.

You have to reload the corresponding part manually, although it is actually displayed as loaded.
peterle
 
Posts: 32
Joined: Mon Jan 29, 2018 7:52 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby lag » Mon Mar 25, 2019 2:44 am

Virtually none of the ST2 Multis that I converted to ST3 format (and work in ST3) work in ST4. Very unfortunate.
lag
 
Posts: 200
Joined: Mon Aug 01, 2011 7:01 pm

Re: SampleTank 4 [and 4.0.3 + library updates] Now Available

Postby Peter_IK » Mon Mar 25, 2019 6:27 pm

dlgebert wrote:
Peter_IK wrote:Also note that you should make sure your cache and cookies have been cleared or your browser may not work properly due to cached information about the previous download UO/system being stored locally.


Peter,

I clear my Safari cache and history every time before I close the Safari application. I also shutdown my iMac when I'm done using it. I have my tablet for quick searches, e-mail, etc. I use my iMac for music production and game development only.

I tried changing a few Safari settings, like turning off the pop-up blocker for this site, and some other security related stuff, and made sure JavaScript was enabled, etc., but those didn't make a difference.

Thanks for relaying this to the dev team.

Dave

No problem. Hopefully they'll spot whatever may get "tickled" with certain Safari installations and get it fixed as necessary. I'll add it to the status thread if they verify something of that nature. I know there should be a few items added once they provide some more data for me to know what's verified etc.

@lag @peterle @alanwayne @wilnwil - Please report your issues directly to IK Support or continue to work with them via any existing tickets and they will assist you directly to get your issues verified and reported internally for a proper fix as necessary. Thank you for your patience.
IK Multimedia. Musicians First.
YouTube - Facebook - Twitter
Need help? Our support team will be happy to help and can be reached at this link.
User avatar
Peter_IK
Kingpin
 
Posts: 13755
Joined: Thu Nov 18, 2010 3:40 pm
Location: Everywhere

PreviousNext

Return to Virtual Instruments: SampleTank, Hammond B-3X, More